build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Урбани прашања > Пешачки зони и паркови
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Градски парк Скопје

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 7891011 19>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #161 Posted: 24-Apr-2011 at 23:56
добра поента alexgizh навистина не го разбирам проблемот со кучињата, како прво чешмичките не се на никаков начин заштитени од кучиња, како второ, ќе се чудите ако фатите некогаш на дело што се не им прават одредени луѓе на чешмиве низ град...

како и да е, си ги повлекувам претходно кажаните зборови за чешмиве, сепак убаво се изведени и особено ми се допаѓа таа кај школката, која вака наликува и на фонтана, единствено не разбираљм која беше потребата од додатоците од ковано железо на чешмичките Question
Back to Top
toasumjas View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote toasumjas Quote  Post ReplyReply #162 Posted: 25-Apr-2011 at 00:57
Originally posted by alexgizh

Џабе Денес бев со девојка ми во парк. На прво идење на фонтанава, пред мене девојка со куче. И кучката по камчињата си се качи горе и пиеше од „човечката“ чешма...Ми пукна филм, и свикав на девојката дека не е воопшто културно тоа што го дозволува. А она вика: „Па што да и праам на госпоѓицата кога не сака да пие од вир“. Видов со кого си имам работа и си се повлеков.Подоцна и на другата чешма со 6 славини видов куче како си влегува во полукружниот дел, си се исправи на задните нозе и ја лижеше чешмата.

како тоа ја лижеше "човечката чешма". Ја имам куче си пие вода од чешма и не ја лиже чешмата(си пие нормално без лижење) така да нема никаква потреба од гадење или незнам ти што(ако ја лиже тоа е друго). Да знаеш какви се луѓе не пијат а богами и ја лижат чешмата
Back to Top
leonid23 View Drop Down
Senior Member
Senior Member
БАНИРАН

Quote leonid23 Quote  Post ReplyReply #163 Posted: 25-Apr-2011 at 01:02

А она вика: „Па што да и праам на госпоѓицата кога не сака да пие од вир“. Видов со кого си имам работа и си се повлеkов

Имала среќа што не сум бил јас место тебе за да и го покажам kаде им е местото нејзе и на нејната "Госпожа"
Back to Top
alexgizh View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote alexgizh Quote  Post ReplyReply #164 Posted: 25-Apr-2011 at 01:59
Originally posted by toasumjas

Џабе Денес бев со девојка ми во парк. На прво идење на фонтанава, пред мене девојка со куче. И кучката по камчињата си се качи горе и пиеше од „човечката“ чешма...Ми пукна филм, и свикав на девојката дека не е воопшто културно тоа што го дозволува. А она вика: „Па што да и праам на госпоѓицата кога не сака да пие од вир“. Видов со кого си имам работа и си се повлеков.Подоцна и на другата чешма со 6 славини видов куче како си влегува во полукружниот дел, си се исправи на задните нозе и ја лижеше чешмата.

како тоа ја лижеше "човечката чешма". Ја имам куче си пие вода од чешма и не ја лиже чешмата(си пие нормално без лижење) така да нема никаква потреба од гадење или незнам ти што(ако ја лиже тоа е друго). Да знаеш какви се луѓе не пијат а богами и ја лижат чешмата

Не сите кучиња пијат така културно како твоето Но и тоа другото што го кажа држи вода, има доста луѓе кои се поголеми говеда од било кое куче!
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.
Back to Top
my Macedonia View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote my Macedonia Quote  Post ReplyReply #165 Posted: 25-Apr-2011 at 09:20

Џабе Денес бев со девојка ми во парк. На прво идење на фонтанава, пред мене девојка со куче. И кучката по камчињата си се качи горе и пиеше од „човечката“ чешма...

Ми пукна филм, и свикав на девојката дека не е воопшто културно тоа што го дозволува. А она вика: „Па што да и праам на госпоѓицата кога не сака да пие од вир“. Видов со кого си имам работа и си се повлеков.

Подоцна и на другата чешма со 6 славини видов куче како си влегува во полукружниот дел, си се исправи на задните нозе и ја лижеше чешмата.

LOL
Inace lugje vakvi cesmicki(tie niskite) se navistina za kucinja, vo svajcarija ima takvi...
Sega ne se znae dali e za kucinja ili za lugje, jas prv pat koga vidov pomislev deka na gradocalnikot mu tekna da stavi cesma za kucinja ama spored vas ova bilo za lugje....Stern%20Smile

Back to Top
my Macedonia View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote my Macedonia Quote  Post ReplyReply #166 Posted: 25-Apr-2011 at 10:01
Dobro za kucinja se, imav pravo
Стилска чешма за кучиња

Домашните милиничиња жедта ќе можат ја гасат кај Школка и таа чешма ќе тече постојано, а преостанатите ќе се пуштаат со притискање копче

Во Градскиот парк изградена е стилска чешма за домашни миленичиња. Таа е поставена кај Школката и тече со водопад низ канал покриен со речни камења низ кој водата се слева во корито кое е ниско обрабено и погодно за жедта да може да ја гасат кучињата или мачките по прошетката со нивните сопственици.
- Ова е првпат некој да помисли за потребите на домашните миленичиња и навистина сум многу задоволен. Досега се снаоѓавме, но партизанските" алтернативи секогаш беа со ризик за добивање на некое цревно заболување, вели еден сопственик на расен ретривер.
Од викендов првиот дел на Градскиот парк е украсен со уште три стилизирани чешми направени од испрано терацо и се обработени со малтер.

Првата чешма е со хексагонална форма со шест цевчиња од месинг, а просторот околу неа е бетониран. Наскоро, во неа ќе се постават и мали рефлектори.

Кај влезот во паркингот на Град Скопје се наоѓа чешмата на којашто е поставен грбот на Град Скопје, а новоизградената кај тениските терени е обработена со елементи од ковано железо.

Градските власти информираат дека чешмата кај Школка ќе тече постојано, а другите ќе се пуштаат со притискање копче, со што ќе се спречи неконтролираното истекување на водата за пиење.
- Четирите чешми го разубавуваат ликот на првиот дел од Градскиот парк и се вклопуваат во амбиентот што ги опкружува. На посетителите на паркот тие ќе им понудат освежување, особено во претстојните летни денови, информираат од Град Скопје.

На изградба на четирите чешми во Градскиот парк работеа екипите на фирмата Трго инжинеринг" од Скопје, а за овој проект Градот Скопје од Буџетот издели околу 1,2 милиони денари.

(Е.А.)
http://www.vecer.com.mk/?ItemID=B5F05CB417226A409BB061364F54BB83
Back to Top
Buliwyf View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Buliwyf Quote  Post ReplyReply #167 Posted: 25-Apr-2011 at 11:49
Што фајде кога Алекс одма ја потврди реалната состојба на лице место, да не бидам погрешно сватен одлично што властите прават напори за сепарација на човечките и тие за животинчиња чешми и корита. Реално тешко дека би можело да се реши тој проблем бидејќи сум видел кучиња скитници како рипаат во канти за смет како мачки и не верувам дека нешто би ги спречило и тука.
Back to Top
toasumjas View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote toasumjas Quote  Post ReplyReply #168 Posted: 25-Apr-2011 at 13:10
Ја сакав да кажам дека секое куче зависи од тоа како ќе го васпита газдата. Сум видел многу кучиња и низ европа да пијат од истата чешма али не сум видел ниедно да скока на чешмата да ја лиже , да буричка по контејнери, да брка мачки и ред други работи. Луѓето си идат низ трговски со милениците во бенетон, зара итн но знаат дека кучињата им се васпитани и дека нема да им се деси да се измочат на некој експонат . Зборот ми е како очекувате од луѓе кој незнаат децата да си ги васпитаат да ги васпитаат милениците.
Back to Top
fichot View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote fichot Quote  Post ReplyReply #169 Posted: 03-May-2011 at 00:40
Денес прошетав низ парк и приметив дека на едната чешмичка (сотавена од 3-4 чешмички, во близина на лавиринтот) веќе се искршени/украдени механизмите.

Edited by fichot - 03-May-2011 at 00:41
Back to Top
Рок-Барок View Drop Down
Senior Member
Senior Member
БАНИРАН

Quote Рок-Барок Quote  Post ReplyReply #170 Posted: 03-May-2011 at 14:30
Originally posted by fichot

Денес прошетав низ парк и приметив дека на едната чешмичка (сотавена од 3-4 чешмички, во близина на лавиринтот) веќе се искршени/украдени механизмите.

Mногу бргу ..алал да им е Applause
Back to Top
mirakuliks View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote mirakuliks Quote  Post ReplyReply #171 Posted: 03-May-2011 at 17:29
moto na makedonskata psihologija......nikoj nemozhe tolku da izgradi kolku shto nie mozheme da iskrshime.....
Back to Top
Observer View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Observer Quote  Post ReplyReply #172 Posted: 03-May-2011 at 18:13
само ве молам не ја нарекувајте македонска психологија заради 5% идиоти. Во живот не сум скршил ништо и не сум фрлил ѓубре на несоодветно место :-)
http://www.facebook.com/suvenirimakedonija
Back to Top
xnx View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote xnx Quote  Post ReplyReply #173 Posted: 03-May-2011 at 18:15
uff daj boze da bea 5% sve ke bese super. ama samo otvori bilo kakva "diskusija" na internet i ke ti stane jasno
Back to Top
FoSsiL View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote FoSsiL Quote  Post ReplyReply #174 Posted: 03-May-2011 at 19:18
Немаме општа култура и однесување. Тоа е факт. И се додека ја немаме, нема да не биде во ништо. Можеме ние да глумиме, ама не ја бидува ни така. Ако навистина некои работи не се сменат, тогаш ќе си останеме држава каква што сме.
Македонија - Земја на чудата!
Back to Top
OCB View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote OCB Quote  Post ReplyReply #175 Posted: 29-Jun-2011 at 15:15
Заглави проектот за обнова на Езерце

Општина Центар го раскина договорот со градежниот институт „Македонија проект“ која требаше да понуди проект за идејно решение за обнова на објекот „Езерце“ во Градскиот парк, поради, како што кажа градоначалникот Владимир Тодоровиќ, „внатрешни проблеми и други задачи кои фирмата ги земала како обврска, а не ги испочитувала“.
Сега работатa и е дадена на второрангираната гардежна фирма која се јавила на јавниот конкурс, „Македонија“ која до август треба да даде решение за изгледот на овој култен ресторан, кој треба да потсетува на стариот објект.

Откако ќе се изготви проектот, ќе се распише јавно наддавање за закупец на објектот кој ќе има обврска да го изгради ресторанот според идејното решение што се изготвува по нарачка на општината.
- Ние набавивме и слики од некогашниот објект и побаравме проектантот да се доближи што е можно повеќе до тој изглед. За нас како општина е најдобро објектот на тендер да го објавиме со изготвен проект и закупецот да го изгради - додаде Тодоровиќ.

Откако општината го раскина договорот со фирмата „Вени, види, вици“, која стопанисуваше со „Езерце“, поради непочитување на дозволениот габарит за реконструкција на ресторанот, општинарите најпрво решија објектот да се доизгради и да се врати во првобитната состојба, а потоа да се издаде под закуп.

Покрај оваа одлука во функција беа уште две предложени варијанти, објектот со усвоен проект од општината да се даде за изградба на заинтересиран корисник, кој потоа ќе стопанисува со ресторанот или најпрво да се исчисти отпадот од разурнатиот објект, па потоа да се даде на некој кој ќе ја преземе целата одговорност да го стави објектот во функција.

Претходниот закупец „Вени, види, вици“, за користење на објектот на општината плаќаше месечна кирија од 10.000 евра. Но, кога оваа фирма реши да го реновира објектот, не ги испочитува дозволените параметри според одобрението за градба, па на терен реагираше градежната инспекција. По неколку неуспешни обиди да се обезбеди дозволената доизградба на ресторанот, општината го раскина договорот.

http://www.plusinfo.mk/vest/6562/Zaglavi-proektot-za-obnova-na-Ezerce
Back to Top
kultuzin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kultuzin Quote  Post ReplyReply #176 Posted: 12-Jul-2011 at 13:29

Порта и во Градскиот парк

Со ребалансот на буџетот на Град Скопје, за порта и видиковец-белведере во Градскиот парк се предвидени околу 25.000 евра, а за скулптури -околу 120.000 евра

И Градскиот парк ќе добие порта. Градо­началникот Коце Траjановски планира да гради порта на влезот од паркот, кај фон­таната "Лотосов цвет". Покрај портата, во првиот дел од паркот ќе бидат поставени и скулптури, а ќе биде направен и види­ковец. Овие новини се предвидени со ре­балансот на буџетот, каде што се вметна­ти ставките порта и видиковец-белведере во Градски от парк, за што се предвидени околу 25.000 евра, и скулптури, за кои се предвидени околу 120.000 евра.
Од Градот не кажуваат колкава ќе биде портата и од кој материјал ќе би де изградена. Објасну­ваат само де ка ќе бидат поставени седум скулптури во паркот, но не кажуваат кои.
"Град Скопје веќе започна со реализација на проектот за уредување на првиот дел од паркот. До сега се поставени четири чешмички и е изградено детско катче. Во моментов, се спроведу­ва конкурс за седумуметнички скулптури, кои ќе бидат тематски поставени на три локации во паркот. Овие уметнички скулптури ќе ги красат портата на влезот во Градскиот парк и чешма­та хептагонал. Покрај скулптури, ќе бидат поставени и едукативно-информативни таб ли", ве­лат од Град Скопје. (А.А.)

http://www.time.mk/read/NONE/8a62de9226/index.html

Edited by kultuzin - 12-Jul-2011 at 13:37
Back to Top
Baze View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Baze Quote  Post ReplyReply #177 Posted: 25-Jul-2011 at 11:18
ДО­ПР­ВА ЌЕ СЕ ИЗ­ГОТ­ВУ­ВА ПРО­ЕКТ ЗА РЕС­ТО­РА­НОТ

"Езер­це" и ле­то­во ќе зјае праз­но

Оп­шти­на Цен­тар го рас­ки­на до­го­во­рот со фир­ма­та "Ма­ке­до­ни­ја про­ект", ко­ја тре­ба­ше да из­гот­ви про­ект за но­ви­от из­глед на рес­то­ра­нот, па се­га Гра­деж­ни­от ин­сти­тут на Ма­ке­до­ни­ја ја пре­зе­ма ра­бо­та­та и до кра­јот на ме­се­цов тре­ба да го заврши про­ек­тот, по што ќе сле­ду­ва из­бор на за­ку­пец, па ду­ри по­тоа ќе се започ­не со гра­деж­ни­те ра­бо­ти

Рес­то­ра­нот "Езер­це" и ова ле­то ќе ос­та­не крш. Оп­шти­на Цен­тар го рас­ки­на до­го­во­рот со фир­ма­та "Ма­ке­до­ни­ја про­ект", ко­ја тре­ба­ше да из­гот­ви про­ект за но­ви­от из­глед на рес­то­ра­нот, спо­ред кој по­тоа за­ку­пе­цот ќе го гра­ди. До­го­во­рот бил рас­ки­нат оти од "Ма­ке­до­ни­ја про­ект" го про­би­ле ро­кот до кој тре­ба­ло про­ек­тот да би­де го­тов. Де­но­ви­ве оп­шти­на­ри­те склу­чи­ле нов до­го­вор со Гра­деж­ни­от ин­сти­тут на Ма­ке­до­ни­ја, кој до­пр­ва тре­ба да го из­ра­бо­ти про­ек­тот, по што ќе сле­ду­ва из­бор на за­ку­пец, па ду­ри по­тоа ќе се започ­не со гра­деж­ни­те ра­бо­ти.
"Про­ек­тот тре­ба да би­де го­тов до кра­јот на ме­се­цов, а по­тоа ќе ба­ра­ме за­ку­пец. Оп­шти­на­та не­ма па­ри за да го гра­ди об­јек­тот, па за­тоа тоа ќе мо­ра да го пра­ви за­ку­пе­цот, а за воз­врат - ќе пла­ќа по­ни­ска ки­ри­ја. Тој не­ма да смее да от­ста­пу­ва при гра­де­ње­то од она што е пред­ви­де­но во про­ек­тот", ве­лат од Оп­шти­на Цен­тар.
Спо­ред пос­лед­ни­те пла­но­ви на гра­до­на­чал­ни­кот Вла­ди­мир То­до­ро­виќ, рес­то­ра­нот "Езер­це" ќе до­бие из­глед на же­лез­нич­ка ста­ни­ца, ка­ков што бил во ста­ро Скоп­је. Во дво­рот ќе би­дат пос­та­ве­ни же­лез­нич­ка пру­га и ло­ко­мо­ти­ва, ко­ја ќе го сим­бо­ли­зи­ра не­ко­гаш­но­то вов­че што ми­ну­ва­ло ту­ка. Ис­то та­ка, рес­то­ра­нот тре­ба да ги има и пре­поз­нат­ли­ви­те стол­бо­ви и круж­ни­от трем.
Рес­то­ра­нот "Езер­це" ве­ќе две го­ди­ни зјае пра­зен от­ка­ко оп­шти­на­ри­те го рас­ки­наа до­го­во­рот со пос­лед­ни­от за­ку­пец, фир­ма­та " Ве­ни, ви­ди, ви­ци", ко­ја гра­де­ше над­вор од доз­во­ле­ни­те ди­мен­зии. От­то­гаш рес­то­ра­нот стои раз­ру­шен, со пад­нат пок­рив, ис­пу­ка­ни ѕи­до­ви. Дел од гра­ѓа­ни­те го ко­рис­тат и ка­ко ја­вен то­а­лет. (А.А.)
http://www.vest.com.mk/?ItemID=6555F3CBF467DA49BDB4DE355B6D0095
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #178 Posted: 25-Jul-2011 at 13:16
Освен за панормаското тркало како капитален објект, во ребалансот на градскиот буџет се издвоија и речиси 150.000 евра за изградба на порта и видиковец „белведере“ во Градскиот парк, како и за поставување седум скулптури. И овие пари ќе се наменат за изготвување на основните проекти. За портата ќе се потрошат околу 25.000 евра, а за седумте скулптури што ќе никнат на три локации во паркот се планирани 120.000 евра. Согласно со ДУП-от, портата ќе се изгради кај фонтаната „Лотосов цвет“, а видиковецот ќе се наоѓа во првиот дел од паркот каде што ќе се постават скулптурите.

Еве што е тоа белведере видиковец.
http://en.wikipedia.org/wiki/Belvedere_%28structure%29

Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #179 Posted: 01-Aug-2011 at 20:58
чардак со други зборови LOL
Architects create dreams...politicians create nightmares
Back to Top
axel View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote axel Quote  Post ReplyReply #180 Posted: 19-Aug-2011 at 14:33

ФОТО: Градски парк by night

Македонија | 19. август 2011 - 14:12
Во Градскиот парк, екипи на Град Скопје поставија дополнителни столбови и светилки за јавно осветлување со цел да се подобрување на осветлувањето

ShareNew

Поставени се 27 нови метални декоративни столбови со висина од 5 метри, на коишто се монтирни светилки од 70W. 

Исто така, за да се унифицира изгледот и типот на столбови и светилки во одредени делови на паркот, извршена е и дислокација на 10 постојни столбови со светилки. За поврзување на светилките поставен е кабел во должина од 1053 метри.

Во рамките на оваа активност поставени се и 7 рефлектори со метал халогени извори на светлост од 50W за осветлување на фонатаната Хептагон. Заради фактот што овие светилки се постојано изложени на влага, а со цел безбеднo да работат и да не претставуваат опасност за корисниците, поставени се и два трансформатори 220/12V од по 500VA.

За реализација на овој проект беше ангажирана фирмата „Магнус инженеринг“, а Градот од буџетот издвои 2.600.000 денари.

http://daily.mk/cluster3/13ab09b8838e94406357dba29c3027b7/870806
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 7891011 19>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.264 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.