build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Останати теми > Фото/Видео > Скопје
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Вардар

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply
Author
Message
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
Zelenikovo View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 19-Oct-2017
Online Status: Offline
Posts: 1631
  Quote Zelenikovo Quote  Post ReplyReply #1 Topic: Вардар
    Posted: 12-Jul-2020 at 05:50
Originally posted by beTonOriginally posted by Zelenikovo


http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=153&PID=238603#238603


Edited by Zelenikovo - 27-Jul-2020 at 14:14
Back to Top
Zelenikovo View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 19-Oct-2017
Online Status: Offline
Posts: 1631
  Quote Zelenikovo Quote  Post ReplyReply #2 Posted: 12-Jul-2020 at 17:17

Сеуште Вардар Матно Тече

[1] http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=676&PID=19233#19233 [1]~

Реката Сеуште Не Е Удостоена Со Целосен По Течение Кадриран Прелет

http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=329&PID=195259#195259Edited by Zelenikovo - 12-Jul-2020 at 17:27
Back to Top
Zelenikovo View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 19-Oct-2017
Online Status: Offline
Posts: 1631
  Quote Zelenikovo Quote  Post ReplyReply #3 Posted: 12-Jul-2020 at 23:06кога урбанистите би биле видеоартовски слободни

а градските оЧУВи во правовремен галоп~

По кејовите, покрај реката ...


Оние што умеат да замислуваат ќе можат и низ оваа изложба на проектите за регулација на Вардар, отворена во центарот за култура и информации, да ги насетат, во плановите и макетите, контурите на идниот кеј.

Но и оние што имаат повеќе доверба во фактите поцврсто поставени во реалноста, ќе можат да се уверат - низ поместувањата на големи маси земја и песок, низ свртувањето на речните текови и низ секојдневното растење на камените ѕидови - низ целиот тој масовен работен спектакл што со месеци се одигрува пред очите на шетачите - во претворањето на тие планови и макети во дело.

Стариот кеј, настанат во првите години на овој век, веќе со густа мов во процепите меѓу камењата, полека исчезнува. Како што исчезнале многу нешта на што овие ѕидови на реката биле природен декор, рамка на случувањата. Таму каде што денес Партизанска се подготвува да ја премости реката, повеќе години ја нема зградата на Народниот театар. Тука, во таа зграда, бил некогаш управник Бранислав Нушиќ, а во 1927 година тука била играна пиесата „Ленче Кумановче“ на Васил Иљоски пред публика што воодушевено го пречекала делото напишано на нејзин јазик. Во летните вечери, во оние што спаѓаат во нашето сеќавање, додека се даваа последните премиери на сезоната, публиката меѓу чиновите излегуваше на малиот плоштад, целиот во закрила на големиот платан. Гледачите доаѓаа до реката, седнуваа на каменот од кејот, низ Вардар доаѓаше свежиот здив на вечерта, последните реплики од сцената се втопуваа во шумот на реката и на платанот.

Еден друг платан стоел некогаш на левиот брег на Вардар, веднаш под Камениот мост. На него, во седумнаесеттиот век, ќе биде обесено телото на Карпош, несреќниот водач на големото селско востание; пред тоа, на Камениот мост, Карпош ќе биде набиен на кол. Свесни дека важноста на местото, неговата поставеност во градот, му дава значење и одек на чинот што на него ќе се одигра, и Германците ќе ги стрелаат деветтемина заложници, во предвечерието на ослободувањето, покрај Мостот, на истиот брег.

За нас денешните Мостот е влез во чудесниот свет на чаршијата. Тој свет ја носел во себе секогаш својата мистерија. „Градот е прошаран со многу конузлати и сомнителни дуќани кои со сигурност може да се сметаат за одделни филијали на тие конзулати... Може со мирна душа и со чиста совест да се рече дека секој десетти човек во Скопје е нечиј шпион. Тоа е толку сигурно колку што е сигурно дека хотелот Призрен го држи газда Младен Поповиќ“, или, за и вам да ви биде појасно - оваа споредба: „како што е сигурно дека Вардар тече низ Скопје“. Тоа го пишува Петар Кочиќ за конзулските времиња на Скопје. Квартот на конзулатите, судејќи според еден австро-унгарски план на градот од тоа време, се наоѓал на десниот брег, покрај кејот, подолу од Камениот мост. Веројатно тука некаде - каде што денес се наоѓаат станбените кули чија слика ја зема за својата најавна шпица скопската телевизија - живеел некое време и оној славен генерален конзул на Австро-Унгарија, господин Прохаска, од бурлескната приказна на Егон Ервин Киш „Буквата Н и светската историја“.

Уште подолу, на левиот брег, постоеше колски пат што доаѓаше до Вардар: по него, во летните вечери, слегуваа последните пајтони за да ги измијат во водите на реката своите збрчкани тела на неверојатни, тетерави инсекти. Од гимназијата „Цветан Димов“ зиме слегувавме кон замрзнатите бари покрај Вардар за да се лизгаме. Над кејот, покриена со чудна купола што завршуваше со висок шилец, стоеше Народната библиотека, место на поинакви авантури, на откритија на нови лектири. Во нејзините ходници, лете полни со ладовина поради огромните дебели ѕидови од грубо реден камен (што го откривме дури во деновите по земјотресот) стоеја графики на Томислав Кризман со мотиви од старата скопска чаршија.

Што од она што пред кејовите го создале сликари може да се одбере во овој миг? Можеби, пред сè, онаа слика на Милан Милановиќ, на која Камениот мост гори во полниот сјај на јужното сонце во некое доцно летно попладне кога воздухот е густ и заситен со прав и со зрели мириси. А и онаа, секако, на Спасе Куновски, која носи назив „Грипозна ноќ“, и на која тој ист мост се протега на една поинаква, метафизичка и самрачна перспектива зад осамената фигура на еден шетач која како веќе во следниот миг да ќе се претвори во шивачка кукла, во манекен.

По тие исти кејови, покрај бреговите на реката, одат момчињата од прозите на Димитар Солев и на Благоја Иванов, носејќи ги во себе своите младешки недоумици, своите немирења и своите неспокои. Враќањата од плажа, долгите денови на летниот распуст, првите љубови: зад сето тоа одвреме-навреме ќе блесне со своите игриви светкања Вардар; младоста на тие книжевни јунаци поврзана е со некои невидливи нишки со неговиот тек, со неговото протечување.

Стоејќи над тој речен тек, далеку во седумнаесеттиот век, турскиот поет Дулгер Заде извикал: „Долго патував низ земјата Румелија и другаде, и видов многу убави градови и со благословот божји бев задоволен, но ниту еден толку не ме вчудовиде и восхити како рајскиот град Скопје низ кој Вардар тече!“ А Матеја Матевски стои денес на истиот брег, можеби пред глетката на истиот мост, но со поинакви стихови:

...а под спарушените и глуви усни на мостовите
времето носи на грб мали куќи од мов
па ги рони за да ги изгради пак
на своите крупни рамена без одмор.


Над Вардар стои и Гане Тодоровски, кој во својата неодамна објавена збирка се обидува да го најде точниот збор за текот на Вардар:

Тој тече, како што си тече,
лудо, полетно, полезно, плавно,
здодевно, злогдрдо, зачудувачки,
тој тече алтруистички!


Природно, ништо од тоа нема на изложбата на која може само да се насети, меѓу макетите и плановите, сликата на еден друг кеј. Неговите површини, со кои градот скалесто слегува кон реката, кон нејзините води, донесуваат нови ведути поради кои веќе не ги препознаваме овие стари кејови по кои толку пати сме минувале. „Местата што сме ги познавале не му припаѓаат само на просторниот свет во кој ние ги сместуваме заради поголема јасност. Тие биле само мал отсечок помеѓу оние допирни впечатоци што го зачувале нашиот тогашен живот; споменот на некоја посебна слика е само жалење по некој определен миг; а куќите, патиштата, дрворедите се минливи, за жал, како и годините“. Тоа го вели Пруст, како утеха.

Влада Урошевиќ (ноември 1970)


Back to Top
Zelenikovo View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 19-Oct-2017
Online Status: Offline
Posts: 1631
  Quote Zelenikovo Quote  Post ReplyReply #4 Posted: 13-Jul-2020 at 03:20

и фалела тро поздрава експозиција [1] т.е. шутнат подолго-оштaр кадар [1]http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=254место видеово, то вечернио дрон од вторио пост поубо би лепнал,
но и така ко фотката да ет истурена од ракав иако не и од џеб,
а еве и вадење авто од Вардар и оит тамам, Со Ручна Со Свеимет ли статистика до сега колку завршиле во Варадрбитно биднал нечиј агитпроп спин


Back to Top
Zelenikovo View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 19-Oct-2017
Online Status: Offline
Posts: 1631
  Quote Zelenikovo Quote  Post ReplyReply #5 Posted: 13-Jul-2020 at 03:55со вака тмурно фотнат кадар ќе ет и поразбирлив зијанотhttp://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=465&PID=26448#26448

~

да не чул некој за Камион некогаш да подзаглаил

https://marh.mk/поплавите-во-скопје-и-скопско-и-нивнат/http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=451&PID=229013#229013


Back to Top
Zelenikovo View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 19-Oct-2017
Online Status: Offline
Posts: 1631
  Quote Zelenikovo Quote  Post ReplyReply #6 Posted: 13-Jul-2020 at 13:31

Ќе Дојде Ли Ден Некој Да Стори
Анимирана Реконструкцја Низ Епохите
чунки во соработка со ESRA или 3xfx


Во блиското минато Вардар 10 пати го поплавувал центарот на градот и непосредна околина и тоа во 1778, 1858, 1876, 1895, 1903, 1916, 1935, 1937, 1962, 1979 година. Речиси сите поплави се случиле во периодот ноември-декември.

После поплавите 1895 и 1897 година, тогашниот валија Хафиз Мехмед Паша, наредил да се подигнат одбрамбени ѕидови. Тој концепт на одбрана со зголемувањето на градот продолжувал да се гради се до 1937 година.

После поплавата 1962 се увидело дека е потребна нова регулација, па така во 1965 година од Собранието на Скопје била формирана “Дирекцијата за регулација на реката Вардар” во Скопје. Дирекцијата во текот на следните 10 години ја подготвила и успешно ја извела регулацијата на Вардар во делот на градот Скопје.
Очигледно тогашните државни одргани согледале дека било неопходно да се формира вакво тело и за исполнување на поставените цели ја ангажирале норевешката фирма "Нортског", која била помеѓу првите 5 во светот за хидротехника. Оваа фирма по нарачка на Обединети Нации изработила “Студија за регулација и контрола на река Вардар – 1969 год.”

Новата регулација е изградена до 1975 година. Тоа бил исклучително голем и успешен проект, па поради тоа доѓале студенти од градежните факултети од целата Југославија (ги имало 19 во СФРЈ) но и стручњаци од оператива да видат тоа Скопско чудо и да научат од нашиот пример.
За тоа колку бил значаен и капитален овој проект говори и фактот што при еден светски собир за води во Белград, дури и светските научници во делот Field Trip, дошле да го видaт ова чудо во Скопје.
Подоцна со градбата на акумулација “Козјак“ е обезбеден и слободен простор од 100 милиони m³ за акумлирање на голем бран од реката Треска. Со тоа е подигната безбедноста на градот, но ......

http://sumarite.blogspot.com/2017/11/blog-post_37.html

http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=44&PID=32526#32526- Кејот на Вардар во својата денешна, модерна верзија е од средината на седумдесеттите години.

> Градењето на новиот кеј, според сеќавањата на Рафаил Влчевски, еден од неговите творци, се случувало во време кога последиците од поплавите на Скопје биле се' уште свежи и кога било јасно дека на градот му треба ефикасна заштита од Вардар, но и во време кога влијанијата на политичките моќници биле големи.

> Обединетите нации, кои и го платиле изработувањето на идејниот проект. Дотогаш Скопје имало мало и несигурно регулирано корито од нафрлани камења и земја, кое, како што покажала и историјата, воопшто не го заштитувало градот од надојдените води на Вардар.

> По долги објаснувања пред тогашната власт и стручната јавност, било одлучено да се изгради нов кеј, чија просечна плавност статистички ќе биде 10 години што, според познавачите, е голем период и сигурна заштита од поплави.

> Изградбата на кејот, кој денеска е во должина од 20 километри, од мостот во Сарај до утоката на Маркова Река во Вардар, започна во 1969 година, според проектот изработен од домашни стручњаци во Заводот за урбанизам и архитектура на град Скопје.

> Изградбата траеше околу три години. Ширината на големото корито е променлива и се движи и до 100 метри, а малото корито е широко 45 метри, освен кај Камениот мост, каде што е 60 метри. На целиот потег се проектирани девет каскади, секоја со висинска разлика од еден метар. Пропусната моќ на коритото на Вардар е 62.900 кубни метри вода, во споредба со 1.600-те кубици што го поплавија Скопје во 1962 година“, објаснува Влчевски

http://volanskopje.blogspot.com/2008/08/blog-post_47.html

Originally posted by Macedonicus

Originally posted by daci92

Сликата е токму од кинескиот ѕид во градскиот парк позади северната трибина на градскиот стадион.Инаку овој остров би бил од денешниот стадион до крајот на градскиот парк (стар дел по скопски). Така и се изградени каналите низ градскиот парк, на местото каде што поминувал Вардар ,само малку стеснети и регулирани ,а продолжени со вештачките езерца.

Мислам дека островот може да се види на сликава:


...Edited by Zelenikovo - 13-Jul-2020 at 13:41
Back to Top
Zelenikovo View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 19-Oct-2017
Online Status: Offline
Posts: 1631
  Quote Zelenikovo Quote  Post ReplyReply #7 Posted: 23-Jul-2020 at 15:00

Просек за Jули в Скопје ненајдов, во Велес е ~48см
водостојот кај Лепенец би требало да е норма со ~50см
зошто в Центар денес браните на Треска одржуваат ниво
а тука на фоткава ко да било и 10 см некогаш в сред Лето

Originally posted by macedonia


Dobar primer takve funkcionalne
regulacije je tok Vardara kroz Skoplje pre velikih
radova na regulaciji iz 1970 godine. Naime, zbog
specifine geneze velikih voda, koincidencijama
povodanja Vardara, Treske i Lepenca, Vardar je cesto
katastrofalno plavio Skopje (najvee poplave: 1778,
1858, 1867, 1876, 1895, 1903, 1916, 1935, 1937, 1962,
1979). Nakon ucestalih poplava 1895 i 1897. tadašnji
valija Hafus Mehmed pasa naredio je regulaciju
izgradnjom kejskih zidova. Medjutim, upravo su te
regulacije stvarale varljiv osecaj sigurnosti, te se grad
ubrzano širio u recnom koridoru, tako da su i dalje
nastupale poplave, pa se sve svodilo na produžavanje
kejskih zidova. Takvi radovi su izvodzeni sve do 1937, i
tada je korito bilo uredjivano samo obaloutvrdama za
veliku vodu
, bez drugih estetskih i ekoloških aspekata
koji bi oplemenili taj izuzetno pogodan urbani prostor
(Slika 3). Zapaža se da je u tom dugom periodu
regulacija bila samo u funkciji zaštite od povodanja, i da
nije bila iskorišcena izvanredna prilika da se obalni
pojas recne terase uredi tako da privlaci ljude da se duže
zadržavaju na uredjenim kejovima kraj akvatorije. Na
slici se veoma jasno uocava i cinjenica da reka ne
’prihvata’ trasu koja joj je nametnuta hidraulicki
neprilagodjenim kejovima, ve zasipanjem, sprudovima,
pa i vegetacijom ona sama sebi stvori elemente korita
koji su joj potrebni u skladu sa zakonitostima teenja,
formiranjem strujne slike i režimom pronosa vudjenog i
suspendovanog nanosa. Takvo stanje se održavalo sve
do velike poplave 1962 koja je pokazala da se mora
pristupiti podrobnijoj regulaciji, koja bi obuhvatila
citavu merodavnu dužinu renog koridora na širem
gradskom podruju. Taj projekat je završen 1970
godine, i predstavljao je hidrotehniko rešenje sve do
najnovijih dana.
...
*4 - Pri izradi projekta regulacije Vardara krajem 60-tih godina, autor B.Djordjevic se zalagao da se minor korito na jednoj kracoj deonici
uzvodno od kamenog mosta Cara Dušana ne prošuruje, da bi se, po mišljenju projektanta urbaniste, navodno bolje uklopilo u
postojece lucne otvore mosta. Ispostavilo se da je reka kasnije sprudom koji je formirala uzvodno od mosta, duž leve obale, tacno
povukla konturu koju ona želi, baš po onoj liniji koju je B.Dj. uzaludno zastupao i dokazivao. Još jedan dokaz da su reke vrlo
probirljive gospe, koje ne prihvataju svaku ’konfekcijsku odoru’ koju pokušavaju da im nametnu projektanti koji se nisu potrudili da
im shvate cud. [1]

Back to Top
Zelenikovo View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 19-Oct-2017
Online Status: Offline
Posts: 1631
  Quote Zelenikovo Quote  Post ReplyReply #8 Posted: 23-Jul-2020 at 20:55
Back to Top
Zelenikovo View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 19-Oct-2017
Online Status: Offline
Posts: 1631
  Quote Zelenikovo Quote  Post ReplyReply #9 Posted: 24-Jul-2020 at 02:38

https://www.innovationlab.mk/the-use-of-drones-by-local-governments-collecting-data-for-monitoring-rivers-and-streams/

~

http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=676&PID=243405#243405муабетов горе е налик оние кои закасниле а им се брза
којзнае ако не не’ удри светска рецесија до 2025-та
може вака в Чиста Река да дочекаме и Ракчиња
а зошто не и егејски солени гости да гњурат филмски

Back to Top
Zelenikovo View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 19-Oct-2017
Online Status: Offline
Posts: 1631
  Quote Zelenikovo Quote  Post ReplyReply #10 Posted: 24-Jul-2020 at 21:12https://emagazin.mk/foto-vardar-nekogash-i-denes-fekalii-i-plastika-namesto-kapachi-i-perachki/

~


штета е што со Чист Вардар можеше и требаше наместо сегашните бетонски Ск’14 мостои, кои ги засенуваат визурите кон Камен Мост, да насадат ниски стаклени мостои во ниво со коритото [1] нормал подвижни [1] a уште поубо наместо двата кај ГТЦ-МНТ да одеше еден [2] сега пак единствен начин некако да се опраи впечатокот а тоа да не е рушење на истите е да се оди Пејсажно понив [3][3][3] јасно откако би се решиле подобно натоварените скулптури нанив [4][4][4] така потенцијално би се добила некоја уникатна визура и од оваа композиција преку то новиот Мост кај Влада нешто налик сараевскава визура [5] зависно дали тој Mост ќе оди повисоко или пониско [6] иако и сега со дрон или телескопски фото-стап ќе се фати фин кадар, но сосем друга приказна е да одреми Чоек зјапајќи по мосторедот, којзнае може ќе пуштат уште еден пешачки до плоштадот кај Пресвета Богородица ...

[1]

Originally posted by Zelenikovo

... вистина на нет порано главна векторска појава како скопска силуета беше Камен Мост од чија најексплоатирана силуета веќе нема абер а беше тро постилизирана верзија од следната на логото за настаните на 31.11.2014 [1][2] стандард од минатото како редовен симбол за секој позначаен локален настан како Шаховската Олимпијада '72 [3][3] та дури и дизајнерска извозна компанија како Газела [4][4] ...

http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=746&PN=4


Edited by Zelenikovo - 24-Jul-2020 at 23:12
Back to Top
Zelenikovo View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 19-Oct-2017
Online Status: Offline
Posts: 1631
  Quote Zelenikovo Quote  Post ReplyReply #11 Posted: 27-Jul-2020 at 12:51

Otto von Bismarck, the 19th-century German Chancellor (who held the Balkans in contempt), once said, ''Those who control the valley of the River Vardar in Macedonia are the masters of the Balkans.'' That analysis is still true today. [1]


ако некогаш Вардарска Долина бидне реалност изјавава ќе дотежни ...
... со отпојќе динамитна килажа во пазуви забораена од нечии внуци!
колку ова е туристички спин абер си немате, пр. да се искористи самио факт анимирачки
можеби баскерски пукајќи обоени петарди под сувиве лаци, во фонтани итн.
ко да не сме кадарни за пладневна фиеста!?
Edited by Zelenikovo - 27-Jul-2020 at 12:52
Back to Top
Zelenikovo View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 19-Oct-2017
Online Status: Offline
Posts: 1631
  Quote Zelenikovo Quote  Post ReplyReply #12 Posted: 29-Jul-2020 at 15:21

ова горнава досетка како од еден посовремен факт може да се стори туристичка приказна, е ситна боранија во однос историските муабети, на кои им недостасува Буклети Брошури ДВД-а освен Сувенири, кои ќе бидат токму pt.2 додаток за самите Сувенири, во кои додатоци би се закачиле илустрации или анимации за големината на Каменио Мост како појава, лично сметам дека треба нанего да оди акцент дека е Мост кој ги поврзува Исток и Запад културолошки, Ориентот и Модерната, сето тоа сега шампастирано дополнително за така да дојдат и до израз како Архи Раритети и едните и другите сред Скопје ...

https://www.trekearth.com/gallery/Europe/Macedonia/West/Skopje/photo627449.htmпомалку смешно, но реално градот може да се анаимира утре и водено
ако Скопје воопшто ја дочека ЦПС-Трубарево а така и Чист Вардар
при што и малку арно може да биде многу арно, ако е убо регулирано
хм Вардарски Отворен Театар в Центар од Влада до Транспортен
а Фудбал и Ватерполо потака кај Скопксите Спални

Originally posted by Zelenikovo

иако и Сули Ан е подотворен, сепак колку публика може да прими, која е поента да е муабето резервиран само за врскаџии или скопско-летни-фанатици, но ова не се однесува само за Кино, туку и за Камерни Концерти, кои комотно можат да ги прават на Плоштади или пак Платоа пред Музеи, зошто не и на Кеј, иако за такво непто треба да се потпричека на Централно-Прочистителната-Станица, a тогај можат да организираат и сред Река стејџ ... можеби ако коритото на Вардар в Центар го поплочат ем каскадни брани кренат за да се зголеми нивото на Вода в Лето - муабет кој се влечка цела деценија, може тогај ќе видите и ревијални Фудбалски или Ватерполо дружби в сред река, шоуа кои единстевно на Локалните Рибари нема да им се во Прилог ...


Back to Top
Zelenikovo View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 19-Oct-2017
Online Status: Offline
Posts: 1631
  Quote Zelenikovo Quote  Post ReplyReply #13 Posted: 30-Jul-2020 at 00:34

но каква и да е анимација, доколку не се стави крај на континуираното градилиште, сега кусур со 1. тарабите околу Драмскио Мост, потоа оние на Офицерски и Хотело на Кондоминас, 2. јасно дисфункционалните Галии, но и 3. фасадите на Пелагонка и ЕСМ, вака бадијала би било и за Пиење да е водата во Вардар! Но кусур е и терсене Осветлувањето, кусур се и запуштените плочници по Кеј, кусур е што нема анимација ни во однос Кале, а капак ќе биде ако земат уште десет дваесет години натака да ги градат тунелите под Плоштад, се’ на се’ Вардар само на издвоени кадри в Центар фино изгледа, но во реалност сеопфатно визурите се ко од тарапана! битно фотошоп за миг олабавует вијуги колку и да е турни ме да кинисам атмосферата во Мал Ринг ...

би нафрлил тро абери кои не се за оваа нишка, но за да ставам издвоен акцент во однос потребата за средување на цела оваа локација в Центар која треба да е најиспегланиот дел во државата, ќе си дозволам ваква дигресија тука, нели со Надеж дека истата би ги мотивирала Скопјани да сторат се’ за Кејот на Вардар бар таму конечно да стане атрактивен за Прошетки наместо континуирано чудење апрпопо континуираното градилиште кое го почнаа груевци а немаат абер да го завршат зајковци односно шилеговци, а не пак да се фокусираат на моментот дека треба час поскоро да се пеглаат коктелот од некомпатибични архи-визури како е застанат вака напола муабетот, што посекако е нужно откако бидна стопиран центарскио урбанистички полет на груевци т.н. Ск’14, што на некој начин е добро, но од друга страна бара екстра напор за да што побрзо и што пооригинално сето тоа се амортизира ... ќе замолам на постов не ми реплицирајте во нишкава туку во содветните доле фуснотирани нишки ...
   
ќе констатирам откако се запре реализацијата на Ск’14, се наметнува прашањето како сета сегашна половична реализација најдобро да се опраи, особено знаејќи дека многу фасади веќе се распаѓаат заради фуш=тендерската изведба, нормално пенали треба градежните компании да плаќаат, но какво фајде од крепеници!? значи прв момент за решавање се токму тие, особено ѕидот згради кај МОБ, кои може да се истераат минималистички се до пола Архив, со Инсатлации од Банери и Висечки Пејсажни Интервинции [1] а комотно доколку Град Скопје во соработка со Микросам извади цнц машина за Профилирање Стиропор сегашниот пандишпан кој веќе дотрајал (деценија подоцна шампастирањето) може постојано да се ревидира така ефтино, лепејќи од време на време нови Фасади по објектите од Ск’14, можеби Профилиран Стиропор закачен со електро-магнети како би се ваделе и ставеле лесно новите фасадни муабети, комотно и со неверојатно модерни апстрактна орнаментика и тоа не само 2Д извозени по самите контури на зградите туку и 3Д разгрането скулптурално [1][1][1][1] што исто може да се стори и со триумфалката [1][1] само прво треба да се најде оштроумно решение за Скулптурите по бедемот и оградите на мостоите [2][2][2][2] Трансформер Идеја која ете дефинитивно треба да се испегла и со Фрактална Пејсажна Архитектура дали висечки или со испусти од жардињери [3][3] што може да се стори како замена и за самите балустрирани огради како и оние по мостоите и врз бедемот, но кои огради може да се сторат проѕирни со ламинирано стакло (или плексиглас) на кое ако се оди со проѕирни oled екрани може да се добие и екстра ефект од интерактивна атмосфера по цел Бедем од Мосто Слобода до Мосто ГоцеД [4][4][4] исто важи и за Кулите во ГТЦ кои може и треба да се сторат Медиа Фасади [4][4] еветуално Пејсажни интервенции и таму да се затераат како продолжеток на идејата за Зелен Кров на ГТЦ [5][5][5][5] најубо двете комбинации, но очигледно ќе се уплашат како би излегле проѕирни медиа панели за огради така да поверојатна е пејсажната интервенција иако истата е далеку потешка за одржување во кондиција ем би се пропуштила прилика да може Народ да биде оригинално информиран за тековни Градски Манифестации, посекако и Видеоарт Перформанси како ефтина замена за скапиот проџекшн мапинг [4] а вака би имало фор и за Општонародни Кампањим налик идејава од следниот фус за Медиа Банер над МГС [4] просто комбинации има милион, но треба конечно да се седнат надлежните да сторат Континуирана Јавна Дебата на (да се надеваме) Институционален еФорум при Портало на Град Скопје каде ќе засукаат ракаи од дебатирање Здруженија како ААМ ДЛУМ ХАЕМУС (последново како културен туристички оператор кој пример би било меродавно околу распоредот на скулптурите) кои би барале начин како да се пеглаат денешните недоносености во Мал Ринг т.е. најдат нзс за ваквата потреба од балансирање преку соодветни претопи на сите визури во Центар, за конечно не само епицентаро на Градо ами и Вардар светнат во полн сјај ...


Edited by Zelenikovo - 30-Jul-2020 at 00:35
Back to Top
Zelenikovo View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 19-Oct-2017
Online Status: Offline
Posts: 1631
  Quote Zelenikovo Quote  Post ReplyReply #14 Posted: 31-Jul-2020 at 02:40вистина ако се удри минималистички без балустри наоколу
ем скулптурите по Кеј се слезат за да стритлевел визуратa се одзатне
Вардар би бил далеку попривлечен в Центар него сега
исто и осветлувањето може многу подобро да се распореди
а феномен би биле ламинирани (проѕирни а дигитални) стаклени огради
доволно понив да испаруваат и калминг или поетски пораки стихоиа Животот е Убав дури и кога Вардар сеуште ет главна скопска клоака

Back to Top
Zelenikovo View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 19-Oct-2017
Online Status: Offline
Posts: 1631
  Quote Zelenikovo Quote  Post ReplyReply #15 Posted: 01-Aug-2020 at 16:21

што бидна со осветлувањето на Камен Мост
ко да немаат пари за неонки, лед-ои нека стават
може не сакаат исцело да биде оптегнато
ко да им дреме на властите дали воопшто нешто функционира
изгледа исто важи и за ова ко за опремата по фонтанитеBack to Top
 Post Reply Post Reply

Forum Jump Forum Permissions View Drop DownThis page was generated in 0.172 seconds.

Copyright ©2007 - 2022  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.